Redüktör Nedir?
Redüktör bir dönme hareketinin devir-tork oranını dişliler yardımıyla değiştiren dişli sistemidir. Vites kutuları ile birlikte dişli çark düzeneklerinin paralel dişli dizilerinin bir elemanıdır.
Yapısal olarak redüktör tanımı : Redüktörler, gövde içine yerleştirilmiş dişli çarklar, miller, yataklar ve bunun gibi parçalardan oluşan sistemlerdir.
Akademik olarak redüktör tanımı : Elektrik motorlarının yüksek dönüş hızlarını makineler için gerekli olan dönüş hızlarına düşürmek için tasarlanan kapalı dişli düzeneklerine redüktör denir.
Daha önce de değindiğimiz gibi redüktör de bir dişli çark sistemidir. Bu yüzden de kullanım amaçları aynıdır. Bu amaçları şu şekilde sıralamamız mümkündür..
Tüm dişli düzeneklerinde olduğu gibi redüktörlerde de çevrim oranı ile beraber dönme yönü de önemlidir. Bu bakımdan döndüren ve döndürülen elemanların dönme yönleri birbirine göre ters olduğu durumda (-) işareti, aynı yönde olduğu durumda (+) işareti ile gösterilir.
Redüktörlerde sistemi oluşturan herhangi bir dişlinin diş sayısı çevrim oranını etkiler. Bu kural tüm paralel dişli dizileri için geçerlidir. İki dişliden oluşan bir düzenek birey olarak kabul edilirse, redüktörü oluşturan düzeneklerin sayısı, hızın kaç kez değiştiğini yani redüktörün kademelerini gösterir.
Redüktörü oluşturan aşamaların verimi η12, η34, şeklinde gösterilirse,
Dişlilerin toplam verimi : ηtop = η12 x η34 olarak anlatılabilir.
Yani çıkış ve giriş dönme momentlerinin arasında aşağıdaki bağıntı vardır;
Mbç = ηtop x (ng/nç) x Mbg
Mbç = ηtop x itop x Mbg
Ancak unutulmaması gereken bir unsur da toplam verim hesabında dişli çarkları taşıyan millerin yataklarının verimleridir.
Günümüzde redüktörler çeşitli firmalar tarafından standart boyutlarda üretilmekte olup, bu şekilde piyasaya sürülmektedir. Redüktör seçimi yapabilmek için "çevrim oranı, verim, boyut ve ağırlık" gibi faktörleri dikkate almak gerekmektedir. Redüktörlerin sınıflandırılması ise aşağıdaki gibi yapılmaktadır,
Etiketler : yılmaz redüktör, planet redüktör, sonsuz vidalı redüktör,