Ana sayfa > Elektrik Motoru > DC Motor
(Doğru Akımlı) DC Elektrik Motoru
DC Motor Nedir?
Doğru akım motorları elektrik enerjisini, mekanik enerjiye çeviren elektrik makinesine DC motor denmektedir. Buna bağlı olarak doğru akım makinesi, doğru akım jenaratörü ya da doğru akım motoru olarak da çalıştırılabilir.
DC Motor Çalışma Prensibi
Bir iletkene doğru akım uygulandığı zaman iletken, sabit manyetik alan meydana getirir. Bu manyetik alan N ve S kutuplarını meydana getirir. Alan içerine giren cisimler sabit mıknatısın özelliklerini taşır ve iletken cisimleri kendine çeker. Prensip olarak aynı kutupta olan alanlar birbirini iter, farklı kutuplarda olanlar ise birbirlerini çeker. Meydana gelen N ve S kutupları arasında kuvvetli bir manyetik akı oluşur. DC motorlar rotor ve statorda meydana gelen manyetik akının birbirlerini itmesi ve çekmesi ilkesine göre çalışır. Stator üzerinde meydana gelen sabit N ve S kutupları, rotorda meydana gelen sabit manyetik alanın itmesi veya çekmesiyle dönme oluşur. Rotor ve stator sargılarının aynı eksene gelip durmasını önlemek için, rotor üzerinde birden çok sargı oluşturulur. Sargı, rotor üzerindeki kolektörde bulunur. Kolektördeki gerilim, kömür fırçası ile iletilir. Fırça sabit durduğundan dönen rotorun gerilimi sargılarıda değiştirir. Belli açıda stator eksenine manyetik alan oluşturan sargıya gerilim uygulandığında dönme sürekli olarak sağlanır
DC motorlar, devir sayıları büyük, momentleri yüksektir. Motorun yönü değiştirildiği zaman rotora uygulanan gerilimin polariteside değişmiş olmaktadır. Rotorda artı ve eksi uçlar ters olarak yer değiştirir. Motorun devri, rotor akımının yükselmesi ve düşmesi sonucu değişir. Böyle motorlar klimaların yapımında kullanılmamaktadır çünkü bunun nedeni hermetik yapıdaki kompresörlerin soğutucu ve yağ akışkanlığının kömürlere yaptığı negatif etki ve kömürlerin aşınmasıdır. Kömürler aşındığı taktirde kömürlere ulaşılamamaktadır. Klimalar yapılırken sabit mıknatıslı doğru akım motorları tercih edilmelidir. Bu cins motorlarda endüvisi sabit mıknatıslı, statoru sargılı olan yada bunun tersi statoru sabit mıknatıslı endüvisi sargılı olan motorlar kullanılır.
DC Motor Çeşitleri
DC Motor Markaları
Siemens DC Elektrik Motorları
Siemens DC Motor - DC elektrik motorları
Gems DC Elektrik Motorları
Gems DC Motor - Yuvarlak ve kare gövdeli doğru akımlı (DC) elektrik motorları